Vertex 2200 Frekans Yazma Rehberi

Yakın zamanda edindiğim Vertex 2200 UHF telsiz için internette frekans yazma rehberini bulamamıştım. Telsizi satın aldığım TA2IKY yardımlarıyla frekans atmayı başarmış olsam da karşılaştığım zorlukları da göz önüne alarak bu işi yapmak isteyen arkadaşlara yardımcı olması açısından bir rehber yazmaya karar verdim. Umarım faydalı olur. Eksik veya hatalı olduğum kısımlar olabilir. Diğer amatör arkadaşlar da tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim.

Önemli Not : Kendi cihazınıza yapacağınız bu teknik müdahaleler sonucunda oluşabilecek arızalar konusunda sorumluluk tarafıma ait değildir.

Ön Hazırlıklar:
Vertex 2200 UHF cihazımıza frekans kütüğü atmak için öncelikle ihtiyacımız olan şey program kablosu. Bu aranılıp bulunamayacak veya çok pahalı bir ürün değil. Kendim Baofeng program kablosunu kullanarak bu işi çözmeyi denemiştim. Kablonun telsize bağlanan kısmında 2,5 ve 3,5 mm jaklar olduğundan ve bu kabloyu baofeng cihazımda kullandığımdan kesmeyi göze alamadım. Haricen jak üzerine kablo bağlayarak program atmaya çalıştım ve birkaç denemeden sonra program kablosunu bozdum. 🙂

Dandik bağlantı şekilleriyle uğraşırken bozduğum kablo.

Benim tavsiyem USB TTL kablo almanız. Google’da PL2303 USB-TTL seri dönüştürücü kablo olarak aratırsanız 10TL gibi uygun fiyatlara kablo edinebilirsiniz.

USB TTL Kablosu

USB TTL

Kablo bağlantımız için ihtiyacımız olan bir diğer şey bir ucuna Rj45 jak çakılmış Cat5 kablosu.

Bendeki Cat5 kablonun jak kablo sıralaması Cat5 standartı olan 586B’ye göre yapılmıştı.

Turuncu Beyaz – Turuncu – Yeşil Beyaz – Mavi – Mavi Beyaz – Yeşil – Kahve Beyaz – Kahve

USB TTL kablomuzun uçları da şu şekilde

Ethernet kablomuzun diğer ucu açık olacak. Turuncu ve Turuncu beyaz uçları birleştirerek USB TTL kablomuza bağlantımızı şu şekilde yapacağız.

Turuncu,TB = Yeşil ve Beyaz   /     Mavi = Siyah

Bağlantılarımızı yapıp kablomuzu hazırladıktan sonra kablo sürücüsü ve Vertex 2200 için Ce82 yazılımını kuruyoruz.


Burada dikkat edilmesi gereken bazen Windows sürücü imza sorunu çıkartıp sürücüyü yüklese dahi kabloyu kullanmanıza izin vermiyor. Aygıt yöneticisinde bağlantı noktaları kısmında Prolific USB to Serial aygıtının yanında ünlem işareti görürseniz bilgisayarı açarken F8 tuşuna basın ve Sürücü İmza Doğrulamasını kapatarak Windows’u başlatın.

Sürücümüzü kurduktan sonra aygıt yöneticisinden aygıta atanan COM portuna bakıyoruz ve bunu not alıyoruz.

Daha sonra Ce82 Yazılımını kuruyoruz ve başlatıyoruz.

Ce82 programını açıyoruz ve kablomuzun not aldığımız COM portunu ayarlıyoruz.
File menüsünden Configure

Ayarlarımızı da yaptıktan sonra telsizimizi kapatıyoruz ve kablomuzun RJ45 ucunu telsizimizin mikrofon girişine takıyoruz. Önemli olan nokta telsizimizi kapalı tutmamız gerektiği. Kütükte frekans bilgilerimizi girdikten sonra kütüğü telsize yazacağımız anda program bizi uyaracak ve telsizimizi açacağız.

Dilerseniz indirdiğiniz Ce82 yazılımı içerisindeki TA2IKY ve TB4DSE isimli kütükleri File menüsü Open komutuyla açarak ayarların nasıl yapıldığına dair fikirler edinebilirsiniz.

Ce82 programında telsiz içerisindeki frekans kütüğünü almak için Radio Menüsündeki Upload komutunu, telsiz içerisine yaptığımız frekans ayarlarını yüklemek için Download komutunu kullanıyoruz.

Telsizimiz ile frekans ayarları dışındaki diğer ayarları yapmak için ise Common menüsü altındaki ayalara bakabilirsiniz. (ileri seviye teknik bilgi gerekir.)

Tüm ayarlarımızı yaptıktan ve frekans bilgilerimizi girdikten sonra sıra geldi kütüğümüzü telsizimize atmaya. Telsizimiz kapalı konumdayken Radio menüsündeki Download komutuna tıklıyoruz ve ekranda “Switch Radio ON, then start upload” yazısı belirdiğinde telsizimizi açıyoruz. Telsiz ekranında PC PROG ibaresi çıkıyor ve kütüğümüz yazılmaya başlıyor.

Yazma İşlemi bittikten sonra telsizimiz kullanıma hazır. Tebrikler 😉

Açılışta ekrana çağrı iaşretinizi yazmak için Ce82 programında Common menüsü altındaki Power Saving komutuna tıklayın. Açılan pencerede Power On Tag metin kutusuna Çağrı işaretinizi yazın ve tekrar cihaza yükleme işlemi yapın.

HATA MESAJI :

Kütüğümüzü telsize atmak için Download komutuna tıkladığımızda telsizi açmış olsak dahi herhangi bir yükleme yapılmıyor ve “Switch Radio ON” hatası alıyorsanız öncelikle kablo com portunuzun doğruluğunu, daha sonra kablo bağlantılarınızı ve kablo sürücünüzü kontrol ediniz. Hepsinin doğruluğundan eminseniz ve hata almaya devam ediyorsanız kablo içerisindeki kontrolcünüz arızalanmış olabilir.(tecrübe 🙂 )

Takıldığınız veya aklınıza takılan konular için mesaj bırakabilirsiniz.

Teşekkür : TA2IKY ve diğer Radyoamatorleri.com üyeleri

USB TTL Sürücüsü ve Ce82 programı :

Prolific USB TTL Adapter PL2303 Windows Sürücüsü (Driver Download)

Vertex 2200 CE82 Programı

%d blogcu bunu beğendi: